Regeringens og Danske Banks klassepolitik i krisen

 

Regeringen og Danske Bank fører klassepolitik

 

skrevet af Mikael Hertig.

Danske Bank set fra Holmens Kanal

Danske Bank

Slotsholmen og omegn fortæller noget om vore bærende institutioner. Der er så kort fra Finansministeriets røde bygning og Christiansborg til Danske Bank. Magtens store monumentale huse. Der er heller ikke langt til Nationalbanken.   De står der, er synlige indenfor et lille bitte område. Derfra kan man ikke se fattigdom. Den  den kan næsten ikke ses, smages, høres eller lugtes.  Vi ved ikke, hvor mange vismænd, cheføkonomer, Nationalbankdirektører og tilsvarende, der har tæsket Wammen & Co på plads. Men de gav sig. Han har været indenfor rækkevidde. Det er så begrædeligt.

Hvem skal  spare:  De, der ingen penge har…

 

“For mange penge og for få varer” – er det et fælles problem?

 

Til DR P1 Orientering 11. juni udtaler cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank, at det er nødvendigt at stramme økonomien (spare på de offentlige udgifter) på grund af, at der “er for mange penge og for få varer”.

 

De vil have dem til at spare  der ingen penge har. Resten er tavshed.  Det er klassepolitik, og den manglende forståelse fra vismænd, cheføkonomer, nationalbankdirektører og regeringen er, at generalisationen ikke holder. De kalder det “råderum”, “den nødvendige politik” etc. Men den er ikke den eneste politik, “den nødvendige politik”, som de kalder den har et simpelt modstykke. Solidaritetens økonomiske politik. Den er nødvendig, hvis man mener, samfundet skal bringes til at hænge sammen.

Kontanthjælpsmodtagere, brøkpensionister, folkepensionister etc. har ikke for mange penge. De har ikke har råd til transport, mad, husleje, varmt vand, elektricitet, medicin. De skal bare spare på det mest nødvendige, ikke på restaurationsbesøg, ferierejser og parfume.

Klassepolitikerne, nu også Wammen & Frederiksen, siger ikke direkte, at der ikke er råd til at hjælpe  de fattigste og deres børn. Men de fører en politik, de fremstiller som den eneste. Til at starte med lovede regeringen et lille plaster på det store åbne kødsår: 5.000 kr. til pensionister og fattige. Men i fuldt firspring er  Wammen & Frederiksen landet i armene på Danske Banks favntag.
De borgerlige har naturligvis det samme standardsvar på en hvilken som helst situation, nemlig skattelettelser. De glemmer, at skattelettelser altid som generelle, også dem i bunden, giver mere købekraft til millionærer og mellemklasse samtidig med til de fattige. Selvfølgelig vil det have en ekspansiv virkning. Utroligt, at nogle anser den politik for “ansvarlig”.
Det er en kendsgerning, at pengerigeligheden er der, men uligheden er ekstrem. Mange kan uproblematisk realisere friværdier etc, så de kan opretholde deres hidtidige forbrugsniveau.
De eneste, der ikke kan, er de fattigste.

Hvis man antager, at mellem- og overklassens problem fortsat er, hvad de skal bruge pengene til, så er Las Olsen & Cos antagelse, at krisestemningen, rentestigninger og stramningerne på servicen overfor ældrepleje og fattige, skal dæmpe den mellemklassens samlede efterspørgsel efter vægstore fjernsyn og rejser til Maldiverne jo i det mindste en slags svar.

Vi er ikke alle i samme båd. Nogle svømmer og gisper efter vejret.

Fejlspecificeringen hos disse mainstreamøkonomer er deres antagelse om, at “vi er alle i samme båd”.

Forestillingen er  så indbygget i økonomielitens samfundssyn, at de slet ikke fatter fattigdommens blinde og stumme ansigt. Deres indbildning er,  at de forholdsvis få milliarder, kompensation til de allerfattigste i Danmark ville få den samlede økonomi til at kuldsejle. Det passer simpelthen ikke.

Klassepolitikkens værste magt er kigge-væk-finten. Den virker, og om den er bevidst eller ikke, er lige meget.

Jo mere specifikt, en socialt indigneret, demokratisk regering sigter i situation som den nuværende på at kompensere dem, der pt. ligger ved udligningslovens gini-grænse på omkring 14.000 kr før skat om måneden, des mere plads er der i råderummet.
Er vi nede på omtrent forsvarsforligsniveau, SAS-kompenserings-niveau eller hvad det nu hedder nede i den gummicelle, de kalder råderummet? 
Kan være et billede af skulptur
Synes godt om

 

Kommenter
Send

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *